HD Onderhoud van je Harley-Davidson® - najaar / winter

 

Sneeuw, regen, gladde wegen, vriestemperaturen enz...Het gaat allemaal veel te snel, niet waar? Voor bikers die in Nederland en België (de BENELUX) wonen eindigt het motorseizoen vaak voordat we er klaar voor zijn. Opnieuw moeten vele onder ons hun geliefde motor wegzetten voor Koning Winter. Maar maak niet de fout om je Harley gewoon in je garage te zetten totdat sneeuw en ijs weer zijn verdwenen. Met een paar eenvoudige stappen bereid je je bike voor op de winterstop en zorg je ervoor dat hij klaarstaat als de lente zich aandient.
Bovendien doe je alles wat je kunt om de levensduur van je Harley te verlengen, of niet? Zijn jij en jou Harley® er klaar voor?

Elefantentreffen
Fig 1: Elefantentreffen in de buurt van Nürburgring - Duitsland

 

Poetsen maar!

Rijdt je bike echt beter als hij proper is? Als je 't mij vraagt in ieder geval wel, maar dat hij iets langer meegaat, dat staat als een paal boven water. Als je roest en vuiligheid verwijdert, dan ziet je bike er niet alleen langer goed uit, hij blijft ook langer functioneel. Er is geen beter moment om dat te doen dan wanneer je hem op stal zet.
De winteropslag dus. Dit is tevens een prima gelegenheid om die lelijke vlekken en strepen te verwijderen voordat het maandenlang blijven vastzitten op die glanzende carrosserie van je Harley. Om te beginnen poets je alle oppervlakken goed schoon. Het is misschien moeilijk om in alle hoeken en gaten te komen, maar het is de moeite meer dan waard. Je doet dit het beste met de hand. En hogedrukreiniger maakt het vuil goed los, maar de directe uitoefening van hoge druk kan de beschermlaag van je motorblok en de electrische leidingen aantasten, kortsluiting veroorzaken of je radio beschadigen. Sluit ook het uiteinde van de uitlaat goed af tegen het indringen van water. Normaal is dit geen probleem, omdat dit door het rijden verdampt en er uit geblazen wordt, maar aangezien je je Harley nu niet meer start, dien je dit dus te voorkomen.
Het is ook belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen te kiezen voor deze karwei. Standaard huishoudproducten (en zelfs speciale reinigingsproducten voor auto's) kunnen chemicaliën bevatten, die het blote metaal aantasten of het chroom beschadigen. Niet doen dus. Je Harley-Davidson® dealer zal je graag verder helpen met producten die speciaal ontwikkeld zijn door en voor Harley-Davidson®.

Voltanken!

Ook al zal de benzine in je tank waarschijnlijk nog steeds "werken" in het voorjaar bij begin vanhet motorseizoen, hij zal beter werken als je een paar dingen in het oog houdt. Om roest aan de binnenkant van je tank te voorkomen, dien je de tank tot aan de rand toe te vullen. Hoe minder lucht in je tank, des te minder kans dat water binnen in de tank zal condenseren (het resulltaat van dalende en/of wisselende temperaturen) en in je benzine terechtkomen, wat op zijn beurt zal resulteren in een slechte werking. Giet voor het tanken wat benzinestabilisator (Procycle Kraftstof system reiniger of Profi Fuel Max) in de tank. Dit voorkomt allerlei ongewenste verschijnselen zoals condensvorming, verkoling van de verbrandingsruimte en verharsing van de carburateurs.

Voor zij die nog met een Evo (of ouder) rijden: sluit de benzinekraan en laat vervolgens de vlotterkamers van de carburateur leeglopen. Hiervoor zit aan elke carburateur een aftapschroef, onderaan de vlotterkamer. Zo voorkom je dat de benzine in je carburateur gaat vlokken en dat de carburateur 'verharst' doordat de benzine verdampt en afzettingen achterlaat. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld verstopte sproeiers. Check ook meteen even of je benzinefilter nog schoon is en vervang deze zo nodig, zodat je in het voorjaar weer goed van start kunt gaan.  

Cleaning

Oil - Olie- Huile!

Om te vermijden dat vuile olie je blok beschadigt, zet je je Harley op stal met versie olie en een propere oliefilter. Vervang je je filter niet, dan kap je ongeveer een koffiekopje vuile olie terug naar je cylinders, wat ook niet de bedoeling kan zijn hé! In de oude olie bevinden zich verbrandingsresten, die een zuur bevatten. Als deze zuurhoudende olie langere tijd stilstaat, dan gaan deze zuurdeeltjes het staal en aluminium van de zuigers, loopvlakken en lagers aanvreten. Bij onze Harley's kunnen de hydraulische klepstoters verharsen.

Harley Olie


Het is raadzaam, voordat je de olie gaat vervangen, eerst de motor minimaal 10 minuten warm te laten lopen, nadat je bvb Procycle Oil additive aan de olie hebt toegevoegd. Deze lost hardnekkige verontreinigingen op en houdt deze zwevend. Na het warmlopen is de olie dunner waardoor deze vollediger en makkelijker aftapt. Daarnaast verdampt alle condens ook in je uitlaat.
Om corrosie aan de cylinderwand, zuigerveren en klepzitting te voorkomen ga je als volgt te werk: draai de bougies eruit, en spuit een beetje (+/- één eetlepel) verse motorolie in elke cylinder. Vervolgens ZONDER bougies de motor herhaaldelijk starten (de motor mag dus in geen geval echt aanspringen!). Op deze manier verdeel je de nieuwe olie door het hele blok. Draai de bougies vervolgens weer terug (handvast) en gebruik een klein beetje kopervet aan de schroefdraad. Wil je het helemaal perfect doen, herhaal dan deze stap gedurende de hele winterslaap om de twee maanden.

 

Batterij

De huidige onderhoudsvrije accu's vragen heden ten dage weinig of geen onderhoud. Om de levensduur echter te verlengen dien je ervoor te zorgen dat deze steeds volledig opgeladen blijft. Je kan je batterij ook verwijderen voor de winter en ze stockeren op een warm plaatsje. Ongeacht of je ze nu uitbouwt of in je bike laat zitten, het is altijd een goed idee om ze aan een druppelalder te hangen. De Optimate 4 is hier uiterst geschikt voor. Het aansluiten van je batterij op een dergelijke lader is trouwens tijdens het seizoen ook nog zo geen slecht gedacht. Ze blijft zo immers steeds 100% opgeladen. Doen dus.

Banden

Het verdient de aanbeveling de motor op te krikken, zodat de banden van de grond komen. Dit vermijd platte vlakken en overmatige slijtage. Bij Harley's met een middenbok zet je een stuk hout of iets dergelijks onder het motorblok, zodat beide wielen van de grond komen. Heeft je Harley alleen maar een zijstandaard (zoals de meeste trouwens) , dan kun je dit met krik bewerkstelligen. Bij gebrek aan een krik kan je je Harley elke twee weken een stukje van zijn plek verrijden. Check ook in elk geval de bandendruk van je bike. Zorg ervoor dat deze correct is (zoek ff op in je instructieboekje of manual of bezoek deze pagina).

Afdekken

Het afdekken van je Harley tijdens de winterstop houdt hem niet alleen proper, maar zorgt er ook voor dat er zich geen stof nestelt op plaatsen waar het niet hoort te zitten. Let op: gooi nooit zomaar een plastieken zeil of iets dergelijk over je bike. Zorg ervoor dat het zeil ademt: het laat lucht en vocht door; maar houdt vuil en stof tegen. Niet ademende plastic hoezen houden het vocht vast, wat in het slechtste geval leidt tot roest en condensatie. In elk geval is een oud laken nog altijd merkelijk beter dan een plastieken cover.
Je dealer heeft uiteraard ook van die HD-hoezen
die er speciaal zijn voor gemaakt. Een ander mogelijk alternatief is de Harley Bubble. Deze laat gefilterde lucht over je Harley stromen, wat de hele winter zorgt voor een stof- en condensvrije omgeving. Het mooie van al is dat deze ook nog doorschijnend is: je kan je Harley nog altijd bewonderen ;-) De Harley Bubble is verkrijgbaar in diverse maten, zorg dus dat je de juiste kiest want echt goedkoop zijn ze nu ook weer niet. Niets trouwens bij Harley. Hahahaha

Bescherming / beveiliging

Zorg ook voor een goede beveiliging. Tijdens de winterslaap van je Harley-Davidson® is het van grootste belang deze goed te beveiligen. Als de motor lang op een zelfde plek laat staan dan kan een eventuele dief zich goed voorbereiden. Het beste is om minimaal 2 sloten te gebruiken (plus het stuurslot). De clou is namelijk de tijd die een dief nodig heeft om de motor te stelen, zo lang mogelijk te rekken. Hoe langer een dief bezig is met het stelen van je bike, hoe groter voor hem het risico is betrapt te worden. Hij zal eerder van zijn plannen afzien als hij verwacht erg lang bezig te zijn. Een kettingslot is het beste slot. Hiermee kun je de motor aan een vast of groot voorwerp verankeren. Let wel op dat het slot niet de grond raakt, als dat wel zo is dan kan er meer kracht gezet worden met een betonschaar. Een schijfremslot is de perfecte aanvulling op een kettingslot. Zorg er dan, zoals gezegd, ook nog voor dat je je stuurslot gebruikt en dat je alarm opstaat en je bent al een heel eind ver. Tot slot, zorg ervoor dat je het hele jaar door verzekerd bent voor je Harley. Moest je dit niet doen en er komt een mooie dag aan en je beslist toch om een toertje te gaan maken, dan ben uiteraard niet verzekerd, wat nu ook weer niet de bedoeling kan zijn. Wel opletten met pekel op de weg: het vreet je chroom letterlijk onder je kont weg als je dit niet tijdig verwijderd (overvloedig met water verwijderen dus)! Nog beter is gewoon niet rijden als er "gestrooid" is...

Al bij al kost dus het klaarmaken van je bike voor de winter helemaal niet veel geld of moeite.
Het loont zich dus om te doen!

 

Night Rod Special Black

 

Hoe maak je trouwens jou Harley-Davidson® opnieuw klaar voor die schitterende zomer? Op onze H-D voorjaars onderhoud pagina kom je alvast meer te weten!

Harley-Davidson® - Harley® - Davidson - H-D® - Harleykalender - kalender - meeting - treffen - samenkomst - verzameling - event - evenement - dag - avond - nacht - biker day - bikerdays - bikerday - rally - rally's - rallies - agenda - Harley dag - Harley dagen - agenda - Flathead - Panhead - Shovelhead - Evolution - TwinCam - Twin cam - Revolution - FLH - FLT - FXR - FLS - VRSC - WLA - WLC - dresser - touring - softail - springer® - Ultra - sportster® - dyna - fatbob - Fat Boy® - Fatboy - street bob - super glide - wide glide - fatboy - nightster - nighttrain - rocker - cross bones - X-bones- heritage - road king® - roadking - Tour Glide- Electra - Glide - V-ROD - Night Rod - CVO - custom - classic - nostalgic - nostalgia - standaard - standard - special - low - Screamin Eagle - S&S - rider - Rijder17ra -Rijder17 - Rijder17A - rijder17ra.com - 17A, 17RA - 350cc - 500cc - 750cc - 883cc - 1200cc - 1340cc - 1450cc - 1600cc - 1800cc - Harley Davidson Motor Cycles - Free - Online - On Line - Feiten - Info - Informatie - Motorcycles - Motorcycle - Bike - Bikes - Sportster - Motor Cycles - Parts - Onderdelen - Banden - Bandenspaning - streetparty - motortreffen - treffens - onderhoud - maintenance - pinksteren - pinkstertreffen - Softail - Custom - Boots - schoenen - Jackets - Jassen - Road King® - Accessories - Fat Boy® - Dyna - Kleding - HD Clothes - Motor Cycles - Kledij - Fatboy - Modellen - Motor Cycles - Motorblokken - Engines - Uitlaat - uitlaten - Covers - Logos - Helmen - Wielen - Rod - Motor Cycles - Electra Glide - Street Glide - Rocker - Stickers - T Shirt - Tee Shirts - Trikes - Lederen jassen - leather Jackets - Motor Cycles - Museum - Screaming Eagle - Seats - Zadels - Sportster® 883 - Motor Cycles - Nightster - Night Train - Geschiedenis - Trike - Harley Davidson® Motor Cycles - Saddle Bags - Zadeltassen - Saddlebags - Motorcycle Parts - Motor Cycles - Banden - Tires - Night Rod - Patches - Hoeden - Harley Davidson® Motor Cycles - Brillen - Eyewear - Crossbones - Gereedschap - Tools - Motor Cycles - Collectibles - Road King Classic - Harley Davidson® Motor Cycles - Gifts - Verzekering - Motor Cycles - Sidecar - Emblemen - Zonnebrillen- Sunglasses - Handschoenen - Motor Cycles - Riemen - Merchandise - Spiegels - Signs - Belt - Buckles - Women - Motor Cycles - Men - Exhaust Pipes - Zadels - Avontuur - Adventure - Harley Davidson Motor Cycles - Regenkledij - Rain Gear - Motor Cycles - Harley Davidson® Motor Cycles - Vlaggen- Flags - Motorclothes - Motors - Motor Cycles - Harley Davidson Motor Cycles® - Ring - Product - Herley - Horley - Hurley - Motor Cycles - Davidsan - Davidsons - Harleydavidson - Harly - Davison - Harleys - Motor Cycles - Hadee - Harly - Harli - Harlie - HOG - H.O.G.®